II Seminari Josep Termes - Memòria i política
L’11 d’octubre de 2013 s’ha celebrat a la Fatarella el II Seminari Josep Termes, enguany amb el nom de Memòria i Política. L’acte ha estat organitzat per l’Ajuntament de la Fatarella i la Càtedra Josep Termes, amb el suport d’entitats com el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), el COMEBE, l’Òmnium de les Terres de l’Ebre o l’Institut d’Estudis Ilerdencs.
El seminari ha comptat amb la participació del Sr. Jesús Ruana, el Dr. David Tormo, el Sr. Xavier Garcia Pujades, el Sr. Francesc-Marc Álvaro i el Dr. Agustí Colomines, director acadèmic de la Càtedra.
En la jornada s’han posat de relleu les contradiccions que sorgeixen del propi concepte de memòria històrica, sovint, a més, interpretada de forma reduccionista, en el cas català essent restringida al període de la Guerra Civil. També s’ha destacat que és clau qui fa la memòria, qui la paga i sobre quin període; en altres paraules, s’ha remarcat que freqüentment la memòria històrica es crea de forma esbiaixada des dels partits polítics, rellegint el passat d’acord als interessos del present. Algun dels ponents fins i tot ha negat l’existència de la memòria col·lectiva, convertint-se, aleshores, la pretensió de legislar-la en una aberració política; en canvi, el mateix conferenciant considera necessari afavorir el coneixement crític de la història.
En definitiva, s’ha emfatitzat que, a Catalunya, la necessitat per part dels partits de legislar la memòria històrica és el resultat d'una batalla ideològica que ha acabat reduint la memòria col·lectiva a una disputa partidista.