Els invisibles - Intel·lectuals i polítics catalans recuperats de l’oblit
Durant l'hivern de 2015 s'ha continuat el cicle de conferències Els invisibles, iniciat a la tardor de 2014. En aquestes ponències han sigut retratades tant l’obra com la personalitat de diversos intel·lectuals i polítics catalans que han contribuït a la configuració moderna del país i que, per un motiu o un altre, són poc recordats en l’actualitat.
El cicle ha sigut dirigit pel Dr. Agustí Colomines i Companys, director acadèmic de la Càtedra Josep Termes de la Universitat de Barcelona i la Dra. Mercè Morales Montoya de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Les jornades s’han celebrat setmanalment a l’Auditori del Museu d’Història de Catalunya i han sigut organitzades per la Càtedra, el Centre d’Història Contemporània de Catalunya, la Societat Catalana d’Estudis Històrics i la Generalitat de Catalunya dins del marc d’actes en commemoració del Tricentenari (1714-2014).
Les conferències han sigut conduïdes per coneixedors del panorama històric i cultural de Catalunya. En el transcurs d'aquest primer trimestre de 2015, les figures homenatjades han estat:
- Antoni Andreu i Abelló, un home de Front Nacional de Catalunya (a càrrec de Fermí Rubiralta, historiador, Departament d’Educació del Govern Basc).
- Josep Badia i Torras, carlisme, socialisme i cristianisme (a càrrec de Lluís Duran, Centre d’Història Contemporània de Catalunya).
- Josep M. Espanya i Sirat, un polític aranès conseller en temps difícils (a càrrec d’Antonieta Jarné, professora de la Universitat de Lleida).
- Ferran Cuito, enginyer i polític (a càrrec d’Amadeu Cuito, advocat i economista).
- Joan Tauler i Palomeras, al costat de Lluís Companys (a càrrec d’Arnau Gonzàlez Vilalta, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona).
- Antoni Sesé Artaso, de la CNT al comunisme (a càrrec de José Luis Martín Ramos, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona).
- Josep Pijoan i Soteras, al servei de la primera institucionalització cultural (a càrrec d’Imma Socias, professora de la Universitat de Barcelona).
- Miquel Vidal i Guardiola, economista al servei d’un projecte polític (a càrrec de Mercè Morales, col·laboradora del Centre d’Història Contemporània de Catalunya).
- Miquel Santaló i Parvorell, republicanisme i pedagogia (a càrrec de Salomó Marquès, catedràtic de la Universitat de Girona).
- Eladi Homs i Oller, pedagogia en el Noucentisme (a càrrec de Francesc Homs i Ferret, economista).
- Fernando Tarrida del Mármol, anarquisme i cosmopolitisme a finals del segle XIX (a càrrec de Teresa Abelló, professora de la Universitat de Barcelona).
- Simó Piera i Pagès, experiència d’obrerisme català (a càrrec de Joaquim Ferrer, historiador).