La Rosa de Foc

La rosa de foc

L'argentí Antonio Loredo, redactor de la revista anarquista Tierra y Libertad, va ser empresonat arran dels fets de la Setmana Tràgica de 1909 a Barcelona. Des de la presó va escriure, referint-se a aquells aldarulls: «En donde el pueblo luchó con denuedo, llegando a imponerse por el terror, fue en Barcelona, la Rosa de Fuego, como la llamarenos nosotros en América». La capital de Catalunya era una bella ciutat (la rosa) i l’epicentre de la lluita obrera (el foc revolucionari). Hem volgut posar aquest nom a una nova col·lecció de llibres digitals, coeditats per la Càtedra i l’Editorial Afers, perquè avui la rosa és l’ideal de millora de la societat des del coneixement i l’anàlisi històrica el foc revolucionari que ha de transformar la humanitat.

1. Josep-Lluís Carod-Rovira / Jordi Casassas i Ymbert:

Josep Termes i el catalanisme popular

El professor Josep Termes va morir el 9 de setembre de 2011. El 2021 se’n va complir el desè aniversari i per això la Càtedra de la Universitat de Barcelona que porta el seu nom va organitzar, conjuntament amb l’Ajuntament de la Fatarella, una jornada commemorativa. L’acte continuava la tradició, iniciada el 2012, de celebrar les Jornades Josep Termes al poble d’on era originària la seva família materna i on ell tenia casa i hi passava els estius. El present llibret, que és el primer de la nova col·lecció «La rosa de foc», coeditada per la Càtedra i l’Editorial Afers, aplega els textos de les conferències pronunciades per Josep-Lluís Carod-Rovira i Jordi Casassas i Ymbert. L’antic dirigent d’ERC i assagista se centra a explicar l’impacte del catalanisme popular en la teoria política de l’independentisme, mentre que el catedràtic emèrit i president de la Universitat Catalana d’Estiu aporta la visió historiogràfica sobre el significat de la formulació que Termes va fer dels orígens populars del catalanisme, a partir de l’anàlisi històrica, per replicar a qui, des de la politicologia, reproduïa els vells esquemes interpretatius de l’estalinisme sobre els orígens burgesos de tots els nacionalismes. 

Barcelona: Càtedra Josep Termes - Editorial Afers, 2022, 66 pàg.

2. Ginés Puente Pérez:

Teresa Mañé Miravent (1865-1939): la intel·lectual anarquista

Teresa Mañé Miravent, coneguda també amb el pseudònim de «Soledad Gustavo», va néixer a Cubelles el  26 de novembre de 1865 i tingué una vida pública i política importantíssima en la construcció del moviment anarquista entre els segles XIX i XX a Catalunya, Espanya i a l’Amèrica Llatina. Activista anarquista i divulgadora de les idees llibertàries, va col·laborar en diverses revistes, a més de participar en tota mena de xerrades i conferències. Teresa Mañé també va treballar com a grangera, traductora o brodadora i va fundar i dirigir, conjuntament amb Joan Montseny Carret, diverses capçaleres de diaris, entre les quals destaca La Revista Blanca (1898-1905 i 1923-1936). Mare de Federica Montseny, Mañé va ser una dona coherent, compromesa i fidel a les seves idees i a la seva manera de veure el món. Va morir a l’exili, a Perpinyà, el 5 de febrer de 1939. Aquesta monografia pretén apropar-nos a la seva biografia d’una manera rigorosa i divulgativa.

Amb aquest llibre, el Dr. Ginés Puente Pérez (Vila-seca, 1991) va guanyar el I Premi biennal Josep Termes per al foment de la recerca jove en llengua catalana, 2022.

Barcelona: Càtedra Josep Termes - Editorial Afers, 2023, 188 pàg.

NOVETAT

Pròximament, publicarem el primer volum, Josep Termes i el catalanisme popular, de Josep-Lluís Carod-Rovira i Jordi Casassas Ymbert.  Els textos corresponen a les conferències pronunciades per ambdós autors a La Fatarella amb motiu de la jornada celebrada en aquesta localitat de la Terra Alta per commemorar el desè aniversari del traspàs del mestre d’historiadors que fou el professor Termes.

NOVETAT EDITORIAL

Segon llibre de la col·lecció «La Rosa de Foc»

Ja es pot descarregar gratuïtament el llibre Teresa Mañé Miravent (1865-1939): la intel·lectual anarquista, que és el segon volum de la col·lecció «La Rosa de Foc». Es pot fer des de pàgina web de la Càtedra, a la pàgina web de l'Editorial Afers o bé al repositori de la Universitat de Barcelona.