Víctor Burgos guanya el Premi Josep Termes

17/06/2024

Víctor Burgos ha guanyat el Premi biennal Josep Termes per al foment de la recerca jove en llengua catalana 2024 que patrocina el Grup Transversal.

Reunit el jurat del Premi biennal Josep Termes per al foment de la recerca jove en llengua catalana 2024, ha adjudicat el guardó al treball Classe i nació en els discursos mobilitzadors anarquistes en la Guerra Civil espanyola (juliol de 1936-maig de 1937), del jove Víctor Burgos i Portabella.

El jurat ha valorat en treball arxivístic i el plantejament historiogràfic del text, el qual examina com la propaganda anarcosindicalista va fusionar els conceptes de «classe» i «nació» per donar així a la contesa bèl·lica un sentit de guerra d'alliberament. Nacional i de classes, carregada de referents històrics, símbols i significants d'una identitat espanyola contraposada a la dels insurrectes. A l'Espanya negra, els anarcosindicalistes oposaren l'Espanya proletària. Les estratègies discursives desenvolupades pels publicistes anarquistes s'orientaven a disputar el significat de nació als seus enemics franquistes, autoproclamats «nacionals» en un context de conflicte. 

Aquest treball es publicarà després de l'estiu a la col·lecció «Rosa de Foc», com els anteriors premis, amb el suport de l'Editorial Afers i el Grup Transversal, que és l'entitat que dota econòmicament el premi, que és de 2.000 euros nets. 

Víctor Burgos i Portabella (Barcelona, 1998), és doctorand en Història Contemporània del Programa de Doctorat «Societat i Cultura» de la Universitat de Barcelona, amb un projecte de tesi intitulat Gènere, identitats i cultura política anarquista durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939). Prèviament, es va graduar en Història i va cursar el màster en Història Contemporània i Món Actual a la mateixa universitat. Els seus interessos de recerca són la història de l’anarquisme, la història cultural de la guerra i els estudis sobre els processos de nacionalització. 

Arxivat a: Blog, General